Ден на правото да знам

Денят на правото да знам се отбелязва на 28 септември от застъпниците за свобода на информацията по целия свят.

 

На 28 септември през 2002 бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network) на конференция, организирана от Програма Достъп до Информация в София. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

 

Програма Достъп до информация (ПДИ) е сред основателите и активен член на Мрежата оттогава.

През 2015 година 28 септември бе припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

 

От 2003 Програма Достъп до Информация отбеляза международния ден на правото да знам с церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията. Със „Златен ключ” отличаваме заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Вързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации, получени и публикувани на специалната страница за Деня на правото да знам www.RightToKnowDay.net

 

Кампанията за Деня на правото да знам е целогодишна и е част от цялостната застъпническа кампания на ПДИ за подобряване на практиките по предоставяне на информация и повишаване на активността в упражняване на правото на информация.

 


 

ДЕН НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ 2021 г.

19-та церемония по връчване на награди за Международния ден на правото да знам

 

На 28 септември 2021 г. Програма Достъп до информация обяви носителите на награди и антинагради по повод Международния ден на правото да знам. Церемонията се проведе за втори път онлайн, като в нея участваха близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции.


Тази година 33 номинации се бориха за награди в шестте категории. Журито бе в състав Александър Кашъмов, Генка Шикерова, Гергана Жулева, Доротея Дачкова, Кирил Терзийски, Николай Н. Нинов, Росен Босев, Стефан Ангелов, Христо Христов.

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ“.

„Почетната награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България се връчва много рядко и не е част от ежегодните награди. Тя е за Юлиян Чолаков, който ни напусна неочаквано миналия декември. Всички помнят гражданската му активност, голямата му творческа енергия“, каза  Кашъмов.

Наградата, в памет на Чолаков, бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков. „Благодаря за тази награда в памет на баща ми. Той наистина посвети огромна част от живота си на борбата за истина, справедливост, демокрация, включително за прозрачност на управлението. Това не е лесна битка и със сигурност не би го правил за признание и награди. Малко хора са упорити, колкото беше баща ми“, сподели Александър Чолаков. 

Другите номинирани граждани бяха Николай Неделчев, Марта Георгиева и Драгомир Гелев.

„Златен ключ” бе присъден на Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката по случая „ЦУМ-гейт“, за случая „къщи-за-тъщи“ на Държавен фонд „Земеделие“. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски-зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация. 

„Много важно е колкото се може повече граждани да използват този уникален инструмент ЗДОИ, за да търсят и осветяват корупционни практики и практики, които се опитват да бъдат скрити от обществото“, сподели Неделчев.

* * *

 

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ“ – Български хелзинкски комитет, Фондация „Четири лапи“, Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), Български институт за правни инициативи.

„Златен ключ” бе присъден на Българския хелзинкски комитет (БХК) за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу Прокуратурата, заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. 

„Български хелзинкски комитет не е първата организация, която поставя въпроса за укритите актове на главния прокурор. Дела за отделни актове са водени през годините от различни лица и специално искам да припомня усилията на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА и на Юлиян Чолаков. Преди години те спечелиха съдебни дела и осъдиха тогава действащия прокурор да покаже неговите инструкции. За съжаление, така и не бяха публикувани тези актове. Актовете, които получихме след година и половина съдебни производства, са официални, тоест трябва да са публични“, сподели Диана Драгиева от БХК.

Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.

Почетна грамота получи Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на Наръчник „Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19“ след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.   

„Благодаря на ПДИ за номинацията. Това как се харчат безпрецедентно големите средства за Ковид-19, както за справяне със здравната криза, така и впоследствие за възстановяване, трябва да бъде публична информация. Много организации в глобален мащаб наблюдават тези потоци, тъй като те увеличават корупционния риск от една страна заради огромните средства, а от друга заради бързината, с която трябва да подпомогнат справянето с кризата“, сподели Теодор Славев от БИПИ.

* * *

Разследващият журналист Генка Шикерова представи категорията „Най-добър журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“ – Красен Николов от „Медиапул“, Таня Петрова от в. „Сега“, Здравка Маслянкова – кореспондент на БНР за Велико Търново и Спас Спасов – кореспондент за Варна на „Дневник“ и „Капитал“. Шикерова уточни, че групата на номинираните тази година е малка, но бойна. Тя обърна внимание, че и журналистът Мила Чернева заслужава да бъде приобщен към тази група. Чернева бе удостоена със „Златен ключ“ за 2020 и през изминалата година продължава с работата си, използвайки ЗДОИ.

„Златен ключ“ бе присъден на Спас Спасов от „Дневник“ и „Капитал“ за разследването му за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Транспортно-строителство и възстановяване“ ЕАД. Спасов води и печели три дела за достъп до информация, като отразява резултатите от разследването в серия публикации във в. „Дневник“.

„Това е вторият „Златен ключ“, който получавам. Първият е от 2016 и досега стои на бюрото ми и ми дава енергия да работя с убеждението, че правя нещо, с което да подобря живота ни в България. Тази история с удълбочаването беше учебникарски пример за начина, по който държавата, институциите и хората в тях правят всичко възможно, за да скрият схеми на очевидна корупция. Няма как да нарека по друг начин схемата, по която близо половин милиард лева са били похарчени без обществени поръчки“, сподели Спас Спасов.

Почетна грамота получи Красен Николов от „Медиапул“ за разнообразните теми от обществения дневен ред, които освети със своите разследвания и по някои от които води съдебни дела. Той писа за раздаването на луксозни автомобили на държавни служители; за укриването на ДДС; разобличи скандални корупционни практики във връзка със „златните паспорти“ и гражданството по заслуги; разкри бездействия на настоящото ръководство на прокуратурата и бюджетните увеличения на редица институции в съдебната власт.

„Поздравявам всички номинирани и наградени, тъй като усилията, които са положили, за да стигнат дотук, не са малки. Ако журналистите са граждани, на които работата им е да изваждат информацията, то гражданите правят това в свободното си време и заслужават едно голямо „Браво“, тъй като всички се ползваме от тази информация – журналистите и цялото ни общество“, каза Красен Николов.

* * *

Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, представи номинациите за общини, постъпили в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ – Община Главиница, Община Гърмен, Община Болярово, Община Тунджа, Община Девня, Община Белослав, Община Челопеч, Община Белоградчик, Община Търговище. 

„Най-много номинации постъпиха в тази категория и това не е случайно, тъй като за 2020-2021 има значително подобряване на изпълнението на задълженията за активно публикуване“, подчерта д-р Жулева. Тя поясни, че шест от десетте номинации са постъпили от журналисти, което е допълнителна оценка за откритостта на тези институции. Номинираните общини са с високи резултати в Рейтинга на активната прозрачност, имат много добри интернет страници и добри секции „Достъп до информация“, допълни Гергана Жулева.

Генка Шикерова представи номинацията и обяви присъждането на „Златен ключ” на Изпълнителната агенция по горите за изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност на институцията чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в страницата на агенцията на договори, разрешителни и проверки. Създадено е мобилното приложение „Защити гората“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите.

„За два-три месеца в Изпълнителна агенция по горите направихме публични досиетата на всички служители, така че всеки да носи отговорност за това, което прави с лицето и експертизата си. Но най-новото е едно приложение за подаване на сигнали, разработено съвместно с Никола Рахнев от Гората.бг и програмистите на Природен.орг. То дава възможност да се видят всички сигнали, които гражданите са подали към институциите, както и всички отговори и проверките, образувани по тези сигнали. Това създава нов подход в работата, тъй като прозрачността предполага много отговорност – всеки експерт  е по-внимателен как си върши работата, какво докладва. Това дава и възможност за защита на експертите, подложени ежедневно под един или друг натиск. И гарантира по-добро управление на публичните ресурси“, сподели Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите.

Община Белослав бе отличена с почетна грамота за последователната политика на прозрачност и отчетност. И през 2021 общината е на четвърто място в Рейтинга на активната прозрачност сред всички 563 проучвани институции със 75,5 точки и на трето място сред общините в България с 92 т. Тя е и сред общините, отговорили на заявлението на ПДИ в хода на проучването в рамките на 5 дни.

„Стараем се вече шеста година да сме в челото на класацията. Стараем се да поддържаме страницата на общината, както и да отговаряме на всяко запитване по ЗДОИ. Надявам се занапред да подобряваме това ниво на откритост“, каза кметът на Община Белослав Деян Иванов. 

* * *

Доротея Дачкова от в. „Сега“ представи номинациите в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ“. Тази година за антинаградата „Катинар“ постъпиха три номинации – за Държавната консолидационна компания, Прокуратурата на Република България и „Автомагистрали“ ЕАД.  

Отбелязваме, че след обявяване на номинациите, председателят на Съвета на директорите на дружеството се свърза с ПДИ и се разграничи от работата на предишното ръководство с уговорката, че понастоящем „Автомагистрали“ е отворено към гражданството и медиите, активно публикува информация и отговаря на заявления по ЗДОИ. 

Журито определи антинаграда „Катинар“ за Прокуратурата на Република България за категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.

* * *

Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация” – Върховна касационна прокуратура, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съдия от Административен съд – Разград, Държавен фонд „Земеделие“, Община Разград, съдия от Административен съд София град. 

Антинаграда „Вързан ключ” бе присъдена на Държавен фонд „Земеделие“ за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване. 

* * *

Интервюта с наградените четете в информационния бюлетин на ПДИ брой 9 и брой 11 за 2021 г.

 


 

ДЕН НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ 2020 г.

 

18-та церемония по връчване на награди за Международния ден на правото да знам 
 
 

Програма Достъп до информация връчи годишните си награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. 

Церемонията се проведе за първи път онлайн, с участието на 60 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции. 

Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

Награда „Златен ключ” се присъди на Димитър Пецов от Силистра за дългогодишната му упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ),  за да осветли как местната администрация разходва парите на данъкоплатците. Тази година името му нашумя в медиите заради случая, при който Пецов бе задържан от полицията, намерила плик с наркотици в колата му. Широко споделеното съмнение бе, че това е съмнителен от законова гледна точка отговор на търсенето от страна на Пецов на информация около дарението на храни и напитки на полицията в Силистра. Пецов е създател и администратор на Фейсбук групата „Граждански контрол Силистра“.

Почетни грамоти получават София Ключкова от Велинград и Дияна Бончева от Ямбол.
 
София Ключкова взе отличието за това, че от 2007 г. неспирно упражнява правото си на достъп до информация, като в повечето случаи получава информацията, която търси. Достига до данни за документални нарушения за незаконен строеж на двуетажен ресторант в парк „Клептуза“ и мотивира Прокуратурата да атакува заповедта на местната РДНСК, с която е узаконен строежът в защитената територия.

Дияна Бончева получи грамота за активността й като дългогодишен и упорит ползвател на ЗДОИ. Благодарение на нейните заявления се разяснява ситуацията около проучвателни работи и предстоящи производства за добив на злато в района на общините Болярово и Елхово. 


Категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“
  

Награда „Златен ключ” се присъжда на екипа на „Антикорупционен фонд“ за усърдната им работа в разследването на обществено значими — и нерядко чувствителни — теми, като дори се стигна до тормоз над хора от екипа на организацията. За последните две години АКФ подават над 30 заявления и водят дела срещу институции, отказали обществена информация, включително: две дела срещу БАБХ по казуса с инсталациите за горене на животински трупове; дело срещу Министерството на енергетиката за информация за отказа от студен резерв на ТЕЦ МИ-2 в полза на ТЕЦ Варна (собственост на почетния председател на ДПС Доган); спечелено дело срещу Министерство на здравеопазването във връзка с договорите за маски и респиратори между България и Китай. 

Почетна грамота получава Гражданско сдружение „БОЕЦ“
за битката им за достъп до информация, която печелят в четири поредни дела по ЗДОИ – срещу Софийска градска прокуратура за информация относно свършената от Иван Гешев работа като редови прокурор; срещу Специализираната прокуратура за дейността й и получените бонуси към заплати на магистрати; срещу КПКОНПИ за дейността й и в частност относно размера на отнетите от Комисията средства (във връзка с изказване на министър-председателя);  срещу НАП за информация за отписани вземания, несъбран корпоративен данък и данни за хазартния бизнес.


Категория „Най - добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“


  

Награда „Златен ключ” се присъжда на Мила Чернева от „Капитал“ за активното ползване на ЗДОИ в нейни разследвания и за редица заведени дела срещу откази. Чернева има три спечелени дела по важни за обществеността теми. АПИ е осъдена за отказа да разкрие данни за продажбата на онлайн винетки, Държавната консолидационна компания губи дело относно разходването на половин милиард лева за поддръжка и ремонт на язовири, а Столична община е задължена от съда да предостави информация за улични ремонти в шест софийски квартала.

Почетна грамота получава Спас Спасов от „Дневник“
за задълбоченото му разследване по казуса със замърсяването на Варненското езеро  от изтекли отпадни води. Материалите на Спасов предизвикаха гражданската реакция на варненци, които поискаха оставката на кмета Портних за това, че 9 месеца укривал информацията за скъсания тръбопровод. Стигна се до проверка на Окръжната прокуратура и до сезиране на ЕК по случая.

 

Категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Община Златоград
за подробните ежемесечни справки за разходването на бюджетни средства като устойчива практика на институцията от 2012 г. насам; за това, че е пример в изпълняването на задълженията за активно публикуване на информация, както и за липсата на откази за достъп до информация. Община Златоград през последните години е в топ 10 сред органите на местно самоуправление в Рейтинга на активната прозрачност, извършван ежегодно  от ПДИ.

Почетна грамота получава Регионална здравна инспекция – Монтана
за тазгодишното челно място сред териториалните органи на изпълнителната власт според рейтинга на ПДИ. РЗИ-Монтана е пример за изрядност що се отнася до задължителната за всеки институционален сайт секция „Достъп до информация“, както и за своите Вътрешни правила и в секцията, свързана с Ковид-19. През 2020 г. няма постановени откази на заявления по ЗДОИ.


Категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” се присъжда на Министерство на правосъдието
за отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да достави достъп до паметните бележки от срещите, проведени от членове на Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор и неговите заместници, както и от всички други представители на съдебната власт, КОНПИ и КПКОНПИ, с представители на Европейската комисия в рамките на експертните мисии в България по Механизма за сътрудничество и проверка, проведени между 2007 и 2018 г.  Вместо да изпълни съдебното решение и да предостави търсената информация, МП отказва повторно с мотиви, идентични на вече отменените от съда.

„Срамота” получават МВР и СДВР
за отказа им да отговарят на въпроси за полицейското насилие, използвано по време на протести срещу правителството и главния прокурор, и по-конкретно за това какви наказания са получили представители на органите на реда, употребили прекомерна физическа сила.

Категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на Главния инспектор Теодора Точкова и Инспектората към ВСС за това, че вместо да изпълни влязло в сила съдебно решение, задължаващо Инспектората да разкрие данни за извършената проверка по случая „ЦУМ-гейт“, главен инспектор Точкова е подала молба до ВАС за отмяна на решението на АССГ. Мотивите са, че делото е гледано в две съдебни заседания без представител на ИВСС. В същото време делото е отлагано два пъти  по вина на ИВСС – първия път заради отпуск на единия юрисконсулт, който трябвало да гледа детето си вкъщи по време на извънредното положение, а след това заради работа от вкъщи на двете юрисконсултки, отново в деня на заседанието. 


Интервюта с наградените четете в брой 9 и брой 10 на информационния бюлетин на ПДИ за 2020 г. 

 

 



ДЕН НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ 2019 г.

 


17-та церемония по връчване на награди за Международния ден на правото да знам
   
Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията се проведе на 28 септември 2019 – от 12.00 ч. в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София. 
 
Церемонията е част от проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 179 507 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, опериран от Фонд Активни граждани България. Основната цел на проекта е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции.

Наградите за 2019 година бяха връчени в шест категории.
 
Категория Гражданин, използвал най-активно правото си на информация
 
Награда „Златен ключ” бе връчена на Светлозар Алексиев, София за изключителна последователност и упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), включително водене на съдебни дела срещу откази, чрез което успя да повиши прозрачността на Столична община по редица важни и актуални въпроси като организацията на пътното движение, контрола на търговските обекти в Южния парк, ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и др.
 
Почетна грамота бе дадена на Свилен Димитров и неформална група "Протест Силистра" за последователното и упорито използване на ЗДОИ, включително съдебно дело и налагане на глоба за неизпълнение на съдебно решение на кмета на община  Силистра, за получаване отчетите по изразходването на 670 000 лв. за озеленяване от общината. Получените над 200 страници са разпространени във Фейсбук и социалните мрежи.
 
Категория Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация
 
Награда „Златен ключ” бе присъдена на Български хелзинкски комитет за систематичното и последователно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, за събиране на данни от съдебната практика за убийства на жени в България. Данните са оповестявани в годишните доклади на БХК, отразявани от медиите и са използвани в подкрепа на предложения за законодателни изменения за криминализиране на домашното насилие. През 2019 г. БХК систематизира и картографира данните в платформата ubita.org – специален сайт, съдържащ база данни със съдебната практика по дела за убийства на жени, инфографики и лични истории на жени-жертви на насилие.
 
Категория Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация
 
Награда „Златен ключ” бе присъдена на Илия Вълков, списание „Клуб Z” за дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване на актуални теми от обществен интерес. През последната година отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчната амнистия за вероизповеданията.
 
Почетни грамоти получиха:
 
Александра Маркарян, OFFNews – за разследването, което разкри порочни практики при надпланов прием на ученици в Софийската математическа гимназия и в резултат на което се стигна до нормативни промени за по-строги изисквания и гаранции срещу заобикалянето на класирането при прием на петокласници в елитни училища.
 
Лъчезар Лисицов, Flagman.bg – за последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за получаване на информация от Прокуратурата на Република България и Народното събрание.
 
Категория Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани
 
Награда ”Златен ключ” се присъжда на Сметната палата на Република България за одита на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация“ за периода 1 януари 2016 – 30 юни 2018 г. в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавна агенция „Електронно управление“, с конкретни препоръки и срокове за изпълнение за повече прозрачност и публичност и достъп до информация.
 
Почетна грамота получава Областна администрация Благоевград за високото ниво на активна прозрачност, което институцията поддържа от години и ефективното изпълнение на задълженията по ЗДОИ.
 
Категория Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите
 
Антинаграда „Катинар” бе присъдена на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за влошаване на практиките по предоставяне на достъп до информация и по-конкретно за отказите да предостави достъп до разрешения, които МОСВ е издало на въглищни централи да изгарят отпадъци за експериментални цели – информация, свързана със здравето и живота на хората.
 
„Срамота” получи Българска агенция по безопасност на храните, заради системния отказ да дава информация по важни за обществеността теми. Едни от последните са за договора с фирмата, която събира такса дезинфекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево“, както и за информация относно методите на контрол при обезвреждането на животински трупове.
 
Категория Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация
 
Антинаграда „Вързан ключ” бе присъдена на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – за неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация и множеството съдебни дела, заведени от журналисти срещу мълчаливите й откази.
 
Пълната обосновка към всяка от получените 33 номинации може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: www.righttoknowday.net/nominations/2019/.
 
И тази година церемонията бе открита с песента "Дишай", посветена на празника.
 
Снимки от церемонията са публикувани на страницата на ПДИ http://www.aip-bg.org, и на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net. Вижте и нашата страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/AIPbulgaria/.
 
Интервюта с наградените, четете в Месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2019: https://www.aip-bg.org/publications/Бюлетин/Брой/101493/

 
Контакт: Програма Достъп до Информация
Тел: (02) 988 5062, 981 9791
e-mail: office@aip-bg.org
www.aip-bg.org
www.righttoknowday.net
 
 
AIPGALLERY=106370