Новини

Изпращайте номинации за Деня на правото да знам! 06.07.2021 г.

Програма Достъп до информация стартира набирането на номинации в шестте категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам. Електронната форма към всяка категория и съответните критерии за номинации са достъпни на специалната страница за 28 септември – Международния ден на правото да знам: www.righttoknowday.net/nominations/. Очакваме вашите номинации до 15 септември 2021!

ПДИ представи 21-вия си годишен доклад "Състоянието на достъпа до информация в България '2020" 30.06.2021 г.

На 29 юни 2021 Програма Достъп до Информация представи на онлайн пресконференция доклада "Състоянието на достъпа до информация в България '2020". Тазгодишният доклад бе двадесет и първият поред, с който организацията проследява развитието на това основно конституционно право, откакто у нас съществува Законът за достъп до обществена информация. На пресконференцията присъстваха близо 50 представители на институциите на централната и местната власт, както и представители на неправителствени организации, журналисти, граждани.

Покана за представянето на Доклад "Състоянието на достъпа до информация в България 2020" 21.06.2021 г.

Фондация Програма Достъп до Информация Ви кани на 29 юни 2021 г., вторник, от 11 до 12:15 часа на онлайн пресконференция, на която ще бъде представен двадесетият годишен доклад за състоянието на достъпа до информация в България.

Заявете присъствие с регистрация на следния линк: https://bit.ly/3jaMVV1 . Вижте подробности ➨

Граждански одит на активната прозрачност '2021 11.05.2021 г.

На 11 май 2021, на онлайн пресконференция, Програма Достъп до Информация представи резултатите от годишния одит на интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт, Рейтингите на активната прозрачност 2021 и Картата на финансовата и бюджетна прозрачност и интегритет на общините 2021.

През 2021 проучването се осъществява в рамките на проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Писмо в подкрепа на руския адвокат и правозащитник Иван Павлов 07.05.2021 г.

Като член и основател на международната Мрежа на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Netwrok, FOIANET), ПДИ се включи в отворено писмо, инициирано от Мрежата в подкрепа на руския адвокат и правозащитник Иван Павлов. Той беше задържан от руските власти на 30 април и обвинен за изнасяне на класифицирана информация.

Българският превод на писмото четете тук ➨

Онлайн пресконференция: Граждански одит на активната прозрачност 2021 05.05.2021 г.

Отворена е регистрацията за пресконференцията на 11 май 2020 г., вторник, от 11.00 часа. Вижте подробности ➨

Парично облагодетелстване чрез ЗДОИ: някои важни уточнения 15.04.2021 г.

В своя публикация врачанската онлайн медия "Зов нюз" обръща внимание на проблем, който е отдавна известен на екипа ни: присъждат се адвокатски възнаграждения след дела по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ в случаи, в които законът сякаш е бил използван с цел финансово облагодетелстване на искащия информация и на неговия съдебен представител.


От медията се свързаха с ръководителя на правния екип на ПДИ адв. Кашъмов по тази щекотлива тема. Публикуваме целия му коментар, с който той изяснява поредица от важни обстоятелства около лошата практика. 

Правна помощ и консултации по имейл и телефон 22.02.2021 г.

Правният екип на Програма Достъп до Информация продължава да предоставя правна помощ и консултации в случаи на достъп до информация само по имейл и на телефоните на офиса. Припомняне имейла, на който може да изпращате запитвания за правни консултации: lawyers@aip-bg.org
 
Други въпроси, свързани с работата на ПДИ, може да отправяте на office@aip-bg.orgralitza@aip-bg.org и на adriana@aip-bg.org