Предстои съдът да реши по дело за достъп до информация срещу Министерство на младежта и спорта

18 ноември 2022 г.

На 17 ноември в открито съдебно заседание на Административен съд - Русе бе разгледано делото на младия журналист Кристиян Юлзари срещу отказ на главния секретар на Министерство на младежта и спорта да предостави отчетите по 4 проекта, както и одитните доклади върху тях.

 

Кристиян Юлзари е ученик в Русе, който има интерес към журналистиката и започва да пише материали за sCOOL Media, вярвайки, че младото поколение може да промени медийната ситуация в България и да върне престижа на журналистическата професия. Със заявление за достъп до обществена информация Кристиян, с подкрепата на сдружение "Асоциация на европейските журналисти - България", иска от Министерство на младежта и спорта да предостави отчетите по 4 проекта, финансирани от министерството по Програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта, както и одитните доклади по изпълнението на тази програма.

 

В отговор на заявлението си Кристиян получава единствено вече известната информация за общия размер на финансирането по проектите, но му е отказан достъп до отчетите и одитните доклади.

 

Решението е оспорено с  помощта на адв. Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ с аргумента, че финансовите отчети не могат да бъдат разглеждани просто като информация за трети лица, а заедно с одитните доклади представляват информация за изпълнението на държавната политика, която трябва да бъде публична.

 

Случаят получи широко медийно отразяване с материали в sCOOL Media, Euronews Bulgaria, Свободна Европа и др.

 

Предстои обявяване на решение по делото, водено с подкрепата на ПДИ.