Писмо в подкрепа на руския адвокат и правозащитник Иван Павлов

7 май 2021 г.

Иван Павлов на конференция на ПДИ в София "Мониторинг на активното публикуване", 2012 г.

Като член и основател на международната Мрежа на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Netwrok, FOIANET), ПДИ се включи в отворено писмо, инициирано от Мрежата в подкрепа на руския адвокат и правозащитник Иван Павлов.


Той беше задържан от руските власти на 30 април и обвинен за изнасяне на класифицирана информация, но не е ясно за кое негово съдебно дело се отнася обвинението. След задържането беше освободен от съда, но към момента е без достъп до интернет и телефон.

Иван Павлов е дългогодишен член на FOIANET и многократно изтъкван като един от най-смелите адвокати в Русия. Българският превод на писмото четете по-долу, както и в отделен файл със събраните до момента подписи.


* * *


ОТВОРЕНО ПИСМО В ПОДКРЕПА НА ИВАН ПАВЛОВ
На мрежата на застъпниците за свобода на информация
https://foiadvocates.net/

7 май 2021



Ние, долуподписаните организации и граждани, изразяваме своята солидарност с Иван Павлов, руски правозащитник и адвокат, който е обвинен по чл. 310 от Наказателния кодекс на Руската Федерация. Според тази разпоредба разкриването на данни от предварителното разследване, обявени за тайна, се счита за престъпление.

Павлов беше задържан на 30 април 2021 г., петък, и въпреки че по-късно беше освободен след  определение на съда, му бe забранено да ползва телефон и интернет. Хотелската му стая в Москва и домът му са били претърсени от Руската Федерална служба за сигурност – основната организация, считана за наследник на КГБ. Нарушаването на чл. 310 може да доведе до глоба или по-сурови санкции, като например поправителен труд в период до две години. Но истинската цел може би е просто да бъде преустановена дейността на Павлов като адвокат.

Не е трудно тъкмо това да се подразбира като вероятна мотивация на руските власти, имайки предвид дългогодишната и успешна кариера на Павлов като защитник на правата на човека. Той също така оглавява и „Екип 29“ – правозащитна организация, наречена на чл. 29 от руската Конституция, който гарантира свободата на изразяване и правото на достъп до информация, съхранявана от държавни институции, т.е. правото на достъп до обществена информация. Павлов е и активен член на Международната мрежа за застъпниците за свобода на информацията (FOIAnet).

Най-непосредствената причина руските власти да преследват Иван Павлов вероятно е, че „Екип 29“ защитава Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални и регионалните му офиси срещу повдигнатите обвинения в защита на екстремизма. С тези обвинения се разгръща репресията над Навални, който беше изпратен в затвор веднага след завръщането си в Русия през януари 2021 г. Мерките срещу Павлов будят особена тревога, тъй като досега адвокатите можеха свободно да защитават своите клиенти, дори след засилването на правителствените мерки срещу опозицията.

Сякаш има някаква ирония в това Павлов да бъде обвинен по чл. 310 предвид упоритата му борба срещу  незаконната секретност, включително в системата на наказателното правосъдие. И наистина, само ден преди да му бъдат повдигнати обвиненията, Павлов упрекна властите в злоупотреба с разпоредбите относно засекретяването по случая с обвинението на ФБК в „екстремизъм“ и заведе съдебно дело, за да осигури публичност на материалите по него.

Тези действия срещу Павлов представляват флагрантна злоупотреба с неговото право на свобода на изразяване и справедлив наказателен процес, както и, по-общо, злоупотреба с върховенството на правото, включително зачитането на независимостта на адвокатите. Призоваваме членовете на международната общност да направят всичко по силите си, за да защитят правата на Павлов и, следователно, правата на всички руски граждани.


* * *


Източници:

DW.com: Russia detains lawyer in Alexei Navalny extremism case

Трансперенси Интернешнл – Россия: Заявление «Трансперенси Интернешнл-Р» о преследовании Ивана Павлова и «Команды 29» 

Change.org: Прекратите преследование Ивана Павлова и «Команды 29»!
(Петиция на Анна Ставицкая, адвокат по правата на човека, водещ дела в ЕСПЧ, отправена към Федералната Служба по сигурност, Следствения комитет и Вячеслав Лебедев, председател на Върховния съд в Русия)

Article 19: Russia: Rights activist and lawyer under arrest


* * *























Иван Павлов на конференция на ПДИ в София "Мониторинг на активното публикуване", 2012 г.