ПДИ връчи награди за Деня на правото да знам на граждани, журналисти, НПО и институции

29 септември 2020 г.


18-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември 2020

Програма Достъп до информация връчи годишните си награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. 

Церемонията се проведе за първи път онлайн, с участието на 60 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции. 

Интервюта с победителите ще бъдат публикувани в бюлетина на ПДИ на 7 октомври, както и на специалната страница за Деня на правото да знам. Последвайте и страницата ни във Фейсбук.

* * * 

Наградите за 2020 година са в шест категории:


Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Димитър Пецов от Силистра за дългогодишната му упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ),  за да осветли как местната администрация разходва парите на данъкоплатците. Тази година името му нашумя в медиите заради случая, при който Пецов бе задържан от полицията, намерила плик с наркотици в колата му. Широко споделеното съмнение бе, че това е съмнителен от законова гледна точка отговор на търсенето от страна на Пецов на информация около дарението на храни и напитки на полицията в Силистра. Пецов е създател и администратор на Фейсбук групата „Граждански контрол Силистра“.

Почетни грамоти получават

София Ключкова от Велинград за това, че от 2007 г. неспирно упражнява правото си на достъп до информация, като в повечето случаи получава информацията, която търси. Достига до данни за документални нарушения за незаконен строеж на двуетажен ресторант в парк „Клептуза“ и мотивира Прокуратурата да атакува заповедта на местната РДНСК, с която е узаконен строежът в защитената територия.

Дияна Бончева от Ямбол за активността й като дългогодишен и упорит ползвател на ЗДОИ. Благодарение на нейните заявления се разяснява ситуацията около проучвателни работи и предстоящи производства за добив на злато в района на общините Болярово и Елхово. 


Категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Екипа на „Антикорупционен фонд“ за усърдната им работа в разследването на обществено значими — и нерядко чувствителни — теми, като дори се стигна до тормоз над хора от екипа на организацията. За последните две години АКФ подават над 30 заявления и водят дела срещу институции, отказали обществена информация, включително: две дела срещу БАБХ по казуса с инсталациите за горене на животински трупове; дело срещу Министерството на енергетиката за информация за отказа от студен резерв на ТЕЦ МИ-2 в полза на ТЕЦ Варна (собственост на почетния председател на ДПС Доган); спечелено дело срещу Министерство на здравеопазването във връзка с договорите за маски и респиратори между България и Китай. 

Почетна грамота получава

Гражданско сдружение „БОЕЦ“ за битката им за достъп до информация, която печелят в четири поредни дела по ЗДОИ – срещу Софийска градска прокуратура за информация относно свършената от Иван Гешев работа като редови прокурор; срещу Специализираната прокуратура за дейността й и получените бонуси към заплати на магистрати; срещу КПКОНПИ за дейността й и в частност относно размера на отнетите от Комисията средства (във връзка с изказване на министър-председателя);  срещу НАП за информация за отписани вземания, несъбран корпоративен данък и данни за хазартния бизнес.


• Категория „Най - добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Мила Чернева от „Капитал“ за активното ползване на ЗДОИ в нейни разследвания и за редица заведени дела срещу откази. Чернева има три спечелени дела по важни за обществеността теми. АПИ е осъдена за отказа да разкрие данни за продажбата на онлайн винетки, Държавната консолидационна компания губи дело относно разходването на половин милиард лева за поддръжка и ремонт на язовири, а Столична община е задължена от съда да предостави информация за улични ремонти в шест софийски квартала.

Почетна грамота получава 

Спас Спасов от „Дневник“ за задълбоченото му разследване по казуса със замърсяването на Варненското езеро  от изтекли отпадни води. Материалите на Спасов предизвикаха гражданската реакция на варненци, които поискаха оставката на кмета Портних за това, че 9 месеца укривал информацията за скъсания тръбопровод. Стигна се до проверка на Окръжната прокуратура и до сезиране на ЕК по случая.


Категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“

Награда ”Златен ключ” се присъжда на

Община Златоград за подробните ежемесечни справки за разходването на бюджетни средства като устойчива практика на институцията от 2012 г. насам; за това, че е пример в изпълняването на задълженията за активно публикуване на информация, както и за липсата на откази за достъп до информация. Община Златоград през последните години е в топ 10 сред органите на местно самоуправление в Рейтинга на активната прозрачност, извършван ежегодно  от ПДИ.

Почетна грамота получава

Регионална здравна инспекция – Монтана за тазгодишното челно място сред териториалните органи на изпълнителната власт според рейтинга на ПДИ. РЗИ-Монтана е пример за изрядност що се отнася до задължителната за всеки институционален сайт секция „Достъп до информация“, както и за своите Вътрешни правила и в секцията, свързана с Ковид-19. През 2020 г. няма постановени откази на заявления по ЗДОИ.


Категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” се присъжда на

Министерство на правосъдието за отказа да изпълни съдебно решение, което го задължава да достави достъп до паметните бележки от срещите, проведени от членове на Висшия съдебен съвет, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор и неговите заместници, както и от всички други представители на съдебната власт, КОНПИ и КПКОНПИ, с представители на Европейската комисия в рамките на експертните мисии в България по Механизма за сътрудничество и проверка, проведени между 2007 и 2018 г.  Вместо да изпълни съдебното решение и да предостави търсената информация, МП отказва повторно с мотиви, идентични на вече отменените от съда.

„Срамота” получават

МВР и СДВР за отказа им да отговарят на въпроси за полицейското насилие, използвано по време на протести срещу правителството и главния прокурор, и по-конкретно за това какви наказания са получили представители на органите на реда, употребили прекомерна физическа сила.


Категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на 

Главния инспектор Теодора Точкова и Инспектората към ВСС за това, че вместо да изпълни влязло в сила съдебно решение, задължаващо Инспектората да разкрие данни за извършената проверка по случая „ЦУМ-гейт“, главен инспектор Точкова е подала молба до ВАС за отмяна на решението на АССГ. Мотивите са, че делото е гледано в две съдебни заседания без представител на ИВСС. В същото време делото е отлагано два пъти  по вина на ИВСС – първия път заради отпуск на единия юрисконсулт, който трябвало да гледа детето си вкъщи по време на извънредното положение, а след това заради работа от вкъщи на двете юрисконсултки, отново в деня на заседанието. 


* * *

Пълната обосновка към всяка от получените 41 номинации може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: www.righttoknowday.net/nominations/2020

 

 
Церемонията е част от проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. 


Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции.