19-та церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември 2021

28 септември 2021 г.

Програма Достъп до информация представи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. 

 

Церемонията се проведе за втори път онлайн, с участието на близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции. 


Наградите за 2021 година са в шест категории: 


Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

Почетна награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България

Юлиян Чолаков бе удостоен с почетна награда за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата, в памет на Чолаков, бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.

Награда „Златен ключ” се присъжда на 

Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като „ЦУМ-гейт“, списък на делата за „къщи-за-тъщи“, които Държавен фонд „Земеделие“ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски-зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация.


Категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Българския хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу откази по заявления от страна на Прокуратурата. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести. 

Почетна грамота получава

Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на Наръчник „Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19“ след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.  


• Категория „Най-добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на

Спас Спасов от „Дневник“ и „Капитал“ за разследването му за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Транспортно-строителство и възстановяване“ ЕАД. Спасов води и печели три дела за достъп до информация, като отразява резултатите от разследването в серия публикации във в. „Дневник“.

Почетна грамота получава

Красен Николов от "Медиапул" за разнообразните теми от обществения дневен ред, които освети със своите разследвания и по някои от които води съдебни дела. Той писа за раздаването на луксозни автомобили на държавни служители; за укриването на ДДС; разобличи скандални корупционни практики във връзка със "златните паспорти" и гражданството по заслуги; разкри бездействия на настоящото ръководство на прокуратурата и бюджетни увеличения на редица институции в съдебната власт.


Категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“

Награда ”Златен ключ” се присъжда на

Изпълнителната агенция по горите за изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност на работата на институцията чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в страницата на институцията на договори, разрешителни, и проверки. Създадено е мобилното приложение „ЗАЩИТИ ГОРАТА“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите.

Почетна грамота получава

Община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност. И през 2021 г. общината е на 4 място в рейтинга на активната прозрачност сред всички 563 проучвани институции със 75,5 точки и на 3 място сред общините в България с 92 т. Тя е и сред общините отговорили на заявлението на ПДИ в хода на проучването в рамките на 5 дни.


Категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” се присъжда на

Прокуратурата на Република България за категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.


Категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на 

Държавен фонд „Земеделие“ за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване.


* * *


Пълната обосновка към всяка от получените 41 номинации може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: www.righttoknowday.net/nominations/2021

Интервюта с наградените ще бъдат публикувани в бюлетина на ПДИ, както и на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net. Последвайте и страницата ни във Фейсбук. 
Церемонията е част от проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. 


Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции. За прехвърляне към страницата, посветена на проекта, натиснете тук.